Varför är reflexer så viktiga för dig och din häst?

Reflexer är en viktig del av hästutrustningen, både för hästen och för ryttaren. De hjälper till att öka synligheten och minska risken för olyckor. I det här blogginlägget kommer vi att titta på varför reflexer är så viktiga och hur du kan använda dem för att öka säkerheten.

Varför är reflexer viktiga?

Reflexer är viktiga för häst och ryttare av flera anledningar. Först och främst hjälper de till att öka synligheten. Hästar är stora djur och kan vara svåra att se, särskilt i mörker eller dimma. Reflexer gör det enklare för förare av fordon och andra personer att se hästen och undvika att kollidera med den. Reflexer är också viktiga för ryttare, eftersom de gör det enklare för andra människor att se ryttaren när de rider på vägen eller i andra trafikerade områden.

För det andra kan reflexer hjälpa till att minska risken för olyckor. Om en bilförare till exempel ser en reflex på ett avstånd kan han eller hon bromsa i tid och undvika att kollidera med hästen. Detta gäller särskilt när man rider i trafikerade områden eller på vägar utan förvarning.

För det tredje hjälper reflexer hästen att se sin ryttare och andra föremål i mörker. Hästar kan också bli skrämda av plötsliga rörelser eller ljud i mörker, vilket kan orsaka olyckor. Genom att använda reflexer kan hästen se ryttaren och andra föremål i tid och undvika potentiella faror.

Hur man använder reflexer:

Det finns flera olika typer av reflexer som kan användas för hästar och ryttare. Vilka typer av reflexer finns det? Här är några exempel:

Benreflexer: Dessa reflexer placeras runt hästens ben för att öka synligheten. De är särskilt användbara när man rider i terräng eller på vägar.

Reflextäcken: Täcker största delen av hästen och ger mest synlighet av hästens reflexer. Det är viktigt att det är stora reflexer och en stor svanskappa med reflexer på för god synlighet bakifrån. Täcket bör vara i en ljus stark färg eller helt i reflexmaterial men är det helt i reflex så är det viktigt att man håller koll och uppdaterar innan det tappat för mycket reflektiv funktion. 

Du hittar våra reflextäcken här.

Ryttarreflexer: Dessa reflexer kan fästas på ryttarens kläder eller utrustning för att öka synligheten i mörker. 

Du hittar vår populära reflexväst här.

Halsreflexer: Dessa reflexer placeras runt hästens hals för att öka synligheten från sidan.

Reflexgrimma: Grimma med reflexer på ökar synligheten framifrån och från sidorna. Syns bra då det är en väldigt rörlig del av ekipaget vilket drar till sig trafikanters uppmärksamhet. Finns en liten risk att reflexerna kan vara aningen små.

Det är viktigt att använda reflexer som är av hög kvalitet och som är synliga från ett avstånd. Reflexer som är för små eller som inte är synliga kan ge en falsk känsla av säkerhet och öka risken för olyckor. Det är även viktigt att uppdatera dina reflexer med jämna mellanrum, i regel håller reflexer i tre år, men kan tappa lite av sina reflektiva egenskaper redan efter ett år. Därför är det extra viktigt att köpa reflexer av god kvalitet.

Andra saker du kan göra för att öka säkerheten:

Förutom att använda reflexer kan du också göra andra saker för att öka säkerheten när du rider.

Till exempel:

Välj ljusa kläder: Mörka kläder kan göra det svårare för bilförare att se dig. Välj istället ljusa kläder eller kläder med reflexer.

Var uppmärksam på trafiken: Se till att du alltid är uppmärksam på trafiken när du rider på vägar eller i områden där bilar kan komma i närheten.

Var beredd på det oväntade: Hästar kan vara oförutsägbara och reagera på saker på olika sätt så anpassa din ridning eller markarbete på ett sätt som gör det så säkert som möjligt.

Viktigt att tänka på: Andra fördelar med reflexer inkluderar deras användbarhet i olika väderförhållanden. Reflexer är lika viktiga både i mörker som i dåligt väder som dimma eller regn. I dessa situationer är synligheten minskad och risken för olyckor ökar. Det är därför viktigt att använda reflexer inte bara i mörker utan alla tillfällen då sikten är försämrad. Det är också en god idé att använda reflexer och varselkläder, så som reflextäcken under älgjaktsäsongen då det är viktigt att en eventuell jägare enkelt ska kunna se att din häst inte är en älg.